CUKR A JEHO NEGATIVNÍ VLIV NA LIDSKÝ ORGANISMUS

CUKR A JEHO NEGATIVNÍ VLIV NA LIDSKÝ ORGANISMUS

O cukru jsem toho napsala až poměrně dost, denodenně se ale setkávám s otázkami na toto téma a proto jsem se rozhodla vše shrnout do jednoho článku. Pojďme tedy na to!

Mnoho z nás si neuvědomuje, že se cukr řadí mezi návykové látky. Proto je také někdy označován jako BÍLÝ JED.
Pojďme si vysvětlit, proč bychom měli jeho konzumaci omezit a co nám to přinese.
Velmi důležité je vnímat rozdíl mezi sacharidy a cukry.
Často si totiž lidé myslí, že je to totéž.

SACHARIDY jsou nezbytným zdrojem energie pro lidský organismus. Čerpají z nich všechny buňky našeho těla a jsou velmi důležité jako “palivo” pro mozek. Jakmile sacharidy rázně omezíte (ketodieta-konzumace převážně bílkovin a dny s nízkým sacharidovým příjmem u Sacharidových vln),garantuji vám, že toho ten den příliš nevymyslíte
Dále sacharidy tvoří stavební prvky chrupavek, vazivové tkáně a jsou klíčové při budování svalové hmoty.

CUKR je chemickou látkou, která se řadí mezi sacharidy a je jejich podskupinou. Slovem cukr se označují monosacharidy neboli jednoduché sacharidy, které mají sladkou chuť a používají se jako sladidla. Právě s touto skupinou by jste měli zacházet ve svém jídelníčku velmi obezřetně! A proč? Nebezpečná je především přemíra cukru. Bílý rafinovaný cukr totiž našemu tělo dodá pouze prázdné kalorie. Neobsahuje žádné další obohacující látky, kterými by byl přínosem. Naopak! Přemíra cukru vede k překyselení organisnu a to mívá za následek, že z těla začnete vylučovat tolik potřebné minerály, jako je například HOŘČÍK (pomáhá udržovat funkčnost svalů a nervů, stabilní srdeční rytmus, imunitní systém a zdravé kosti a zuby), VÁPNÍK (stavba kostí a zubů, činnost svalů, srážlivost krve) a SELEN (významný antioxidant, příznivě ovlivňuje krevní tlak, kornatění tepen, funkci srdce a imunitu).
Navíc cukr podporuje vznik kvasinkových a plísňových infekcí a urychluje stárnutí těla.

A teď velký pozor!!!
Dle současných průzkumů spotřeba CUKRU na osobu v ČR dosahuje až neuvěřitelných 120-200g denně, což je téměř 7x více, než je MAXIMÁLNÍ doporučení denního příjmu průměrně aktivního člověka.
Tajemství tedy tkví v tom, konzumovat takové množství cukru, které dokáže vaše tělo efektivně spálit (cca 30g denně). Jakmile budete konzumovat větší množství cukru, nespálené kalorie se budou měnit na tukové zásoby.

Nejpříznivěji se k vaší postavě zachovají právě polysacharidy, neboli složené sacharidy. Ty přináší dlouhodobou zásobu energie a do těla se uvolňují postupně. Na rozdíl od monosacharidů (cukrů).
Monosacharidy vám totiž po jejich konzumaci rozkolísají hladinu glykémie v krvi, kdežto polysacharidy ji pomáhají udržet stabilní. A to je velké plus. Obvzláště ve chvíli, kdy se snažíte ke svému tělu chovat šetrně a odložit nějaké to kilo navíc.
Proto by jste měli ve svém jídelníčku preferovat komplexní (poly) sacharidy, které naleznete například v cereáliích, celozrnném pečivu, celozrnných těstovinách nebo v rýži natural či parboiled.

Dále si pojďme vysvětlit, jak vlastně v těle probíhá přeměna cukrů.
Jednoduché cukry se vstřebávají rovnou do krve a tím silně ovlivňují hladinu glykémie v těle, jak už bylo napsáno. Proto se jejich konzumace doporučuje především před náročnějším fyzickým výkonem nebo ve chvíli, kdy potřebujete rychle doplnit energii.
U polysacharidů je tento proces štěpení a přeměny mnohem delší. Tím nedochází k tomu, že tělo má najednou přebytek kalorií, které nedokáže spálit a uloží si je.
Proto se zajímejte o to, kolik ze sacharidů ve vámi zvolené potravině jsou právě cukry a dbejte na to, aby množství cukrů bylo co nejmenší. Ideálně do 1/3 z celkového množství sacharidů.
Stačí pouze číst nutriční hodnoty, které jsou uvedeny na zadní straně obalu. Pokud kupujete potraviny bez obalu, tyto informace by jste měli nalézt na stránkách výrobce.
Vsadím se, že spoustu potravin, které jste zvyklí kupovat vás překvapí svým množstvím jednoduchého cukru. Pro své zdraví jej nechejte ležet v regále.

Opatrně by jste měli také zacházet s ovocem. Tělo si sice s fruktózou (ovocným cukrem) poradí lépe, než s rafinovaným, ale stále se jedná o monosacharid, který se do denního příjmu cukrů započítává úplně stejně. Proto by jste si měli hlídat i množství konzumované v ovoci (čerstvé, smoothie, sušené). Pro vaši představu – středně velký banán v sobě ukrývá 20g cukru. Proto se denní příjem ovoce doporučuje maximálně 150g u nesportujících jedinců.

Máte dojem, že je cukr všude? Téměř ano, ale nezoufejte! Nahraďte běžný cukr medem, který je sice o něco málo kaloričtější než cukr, ale obsahuje řadu vitamínů a minerálů a navíc má oproti cuktu sladivost 150%. Spotřebujete ho tedy pro dosažení sladké chuti méně.
Velkou popularitu v poslední době sklízí i mnou milovaná stévie. Má vysokou sladivost (až 300x větší než cukr), na oslazení ji potřebujete velmi málo a nemá ŽÁDNÉ KALORIE.
Je výborná i na pečení bez výčitek.

A pro ty, kteří chtějí jít více do hloubky a zjistit, za jakými nemocemi může stát přemíra cukru, zde máte odkaz na článek, kde naleznete hned 117 důvodů, proč se ho vzdát: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/117-zpusobu-jak-bily/

Doufám, že s tímto článkem máte větší jasno a pokud konzumaci cukru omezíte, budu velmi ráda. A věřte, že vaše tělo vám to také oplatí

 

Žádné komentáře

Vložte komentář