
21 Pro Špaldová celozrnná vánočka
ŠPALDOVÁ CELOZRNNÁ VÁNOČKA
•500g celozrnné špaldové mouky
•220ml vlažného mléka
•80g másla
•2 vejce
•sáček sušeného droždí
•špetka soli
•lžička třtinového cukru + stévie pro odlehčenější verzi NEBO 80g třtinového cukru
•rozinky
•plátkové mandle
V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo na 15 minut.
Poté v míse smícháme mouku, máslo rozšlehané se sladidlem, solí a žloutky a přidáme je k mouce společně s kváskem a zbylým mlékem. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto. Doporučuji ruční práci! 🙂
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 40 minut.
Troubu předehřejeme na 190 °C.
Z vykynutého těsta upleteme vánočku, (já dělala ze 6ti pramenů, videorecept zde: https://www.youtube.com/watch?v=r0Qy5Ata3ZY )
Můžete ji nechat ještě kynout 30 minut při pokojové teplotě, ale to já jsem nedělala 🙂
Poté přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme zbylým bílkem a posypeme mandlemi. Vánočku pečeme 35 minut při 180°C.
Žádné komentáře