Tuky ve stravě

Tuky ve stravě

Deska  jsem se rozhodla po delší době sepsat článek na téma, u kterého jsem v praxi zjistila, má drtivá většina lidí problém se zorientovat.

Jaké oleje používat v kuchyni?
Na jakých restovat a které naopak na pánev vůbec nepatří?
Jaké jsou jejich účinky na zdraví?
Jaké oleje a na co používám já a proč?
Pojďte nahlídnout na můj názor a k nám do kuchyně 

Oleje v základu dělíme na ty, které jsou vhodné pro tepelnou úpravu a na ty, které patří výhradně do studené kuchyně.
➡️Jaký je v nich rozdíl?

1. OLEJE PRO TEPELNOU ÚPRAVU – např. řepkový, kokosový, avokádový, sojový, ghí, arašídový, rýžový, sezamový, olivový bez označení extra panenský nebo sansa
– tyto oleje jsou vhodné do teplé kuchyně proto, že mají vysoký bod zakouření.
Co to znamená? Teplotu rozkladu olejů/tuků je velmi důležité znát, protože pakliže překročí bod zakouření (začne se přepalovat) není vhodný již ke konzumaci – stává se velmi nezdravým. Oleje s vysokým bodem zakouření (přesahující rozmezí 177 – 190 °C), jako je například řepkový, kokosový, sezamový, nebo přepuštěné máslo (ghí) proto mohou být používány ke smažení potravin a tomuto riziku se vyhneme.
Proč by jste neměli na restování používat extra panenský oliváč? Jednak při kontaktu s rozpálenou pánví příjde o všechny minerální látky a vitamíny a navíc jej při delším prohřívání přepálíte. Vyhazujeme peníze a nic dobrého tělu nedodáme. A to je škoda, ne? Proto si ten extra virgin nechejte na studené použití, tam je pro něj to správné místo!

2. OLEJE DO STUDENÉ KUCHYNĚ – např. extra panenský olivový olej, dýňový, sezamový, konopný, lněný, vlašský, mandlový olej…
-tyto oleje obsahují řadu vitamínů a minerálních látek, které by jsme při zahřátí zničili, takže svoje místo mají zde.
Můžete je použít k dochucení jídel, vhodné jsou například na saláty, přílohy, k pokapání rizota, těstovin, polévky nebo k dochucení ranních kaší, do pomazánek, smoothies a mnoho dalších.

A jaké oleje máme doma my?

Na pečení používám nejčastěji kokosový olej, má skvělou chuť i vůni. Na pánev používám bez parfemace, protože ne všude se tato přidaná chuť hodí.
Na rychlé restování na pánev mám klasický olivový olej, který je narozdíl od extra virgin ze směsi rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje. Díky jeho vlastnostem a jemnější olivové vůni se doporučuje na tepelnou úpravu pokrmů, na dušení či smažení.
Ještě mám doma avokádový, ale abych se přiznala, pro jeho vysokou cenu jej používám zřídka kdy a vždy jen k dochucení salátů či pomazánek.

S touto dvojkou si pro tepelné zpracování vystačím.

Do studené kuchyně jsem se při nákupech vyřádila víc.
Najdete u mě samozřejmě extra virgin olivový, dále dýňový, lněný, mandlový a olej z ostropestřce mariánského. Dál používám, jak jsem již zmínila avokádový.

A proč zrovna tento výběr?

🌱EXTRA VIRGIN OLIVOVÝ OLEJ-lahodný a voňavý olej, obsahuje železo, vápník, draslík, sodík, omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a vitamín K.
Výborný na dochucování salátů, dresinků, pomazánek…
💚Působí preventivně před kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním, má výrazné antioxidační účinky, obsahuje vitamíny A, D, K, E a napomáhá některým dalším vitamínům rozpustným v tucích v jejich vstřebávání do organismu. Snižuje hladinu cholesterolu, působí proti zácpě a nadýmání, má detoxikační účinky, podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení. Dále podporuje vstřebávání vápníku a funkci žlučníku.
Pro kosmetické využití se doporučuje používat na celé tělo i po opalování, nebo také na ošetřování ekzémů či bércových vředů. Výživně a regeneračně působí olivový olej i na naše vlasy. Já jej používám místo hydratačních tělových krémů.

🌱DÝŇOVÝ OLEJ-tak tady na tom jsem si ujela opravdu hodně
Jeho nezaměnitelná chuť dodá veškerému jídlu šmrnc a nečekanou oříškovou chuť. Skvělý do pest, salátů, polévek, pomazánek, k dochucení rýže… Cpu jej všude.
💚Je velmi dobrým zdrojem kyselin omega 3, omega 6 a omega 9. Obsahuje vitamíny A, B, C, D a také E. A to není vše, také v něm můžeme najít i pár minerálů, za zmínku stojí hořčík, draslík, selen a zinek. Dále obsahuje fytosteroly, kukurbitin, skvalen a citrulin.
Doporučuje se užívat při problémech s močovým měchýřem nebo prostatou, reguluje úroveň cholesterolu v krvi a chrání tepny před kornatěním.Zpomaluje projevy stárnutí, působí jako prevence proti rakovině. Navíc má protizánětlivé účinky, ztěžuje život střevním parazitům a podporuje zdravý vývoj našeho organismu.
Je hojně využíván také v kosmetice. Je vhodný pro všechny typy pokožky, ale zvlášť silné účinky má na suchou, popraskanou a zralou pleť. Hydratuje ji, promaže a také vyhladí. Doporučuje se také na strie – hlavně během těhotenství může působit jako užitečná prevence. Při domácím užití se doporučuje ho používat v kombinaci s jiným olejem, protože může mírně barvit.

🌱LNĚNÝ OLEJ – jeho hlavní předností je mimořádně vysoký obsah Omega 3 mastných kyselin. Pokud nemáte rádi ryby, doporučuji všema deseti! Chuťově není nic extra, proto si jedou denně nalijte lžičku oleje na kousek pečiva a snězte. Pokud vám jeho chuť nevadí, můžete jej použít do salátových zálivek například v kombinaci s jiným olejem.
💚Lněný olej napomáhá k prevenci infarktu, bojuje proti zánětlivým onemocněním kloubů, snižuje bolest a otoky kloubů. Je zdrojem vysokého obsahu lecitinu, minerálních látek a vitamínů. Překvapí, že obsahuje až 72% nenasycených esenciálních mastných kyselin. Navíc je zdrojem niacinu, který je důležitou součástí komplexu vitamínů B3. Obsahuje inulin, který čistí střeva a upravuje mikroflóru. Při pravidelném užívání lněného oleje dochází ke zrychlení metabolismu, který hraje i při hubnutí jednu z klíčových úkolů. Podílí se také na detoxikaci organismu. Rovněž působí preventivně na srdečně-cévní systém.
Je to přírodní antioxidant, snižuje cholesterol, pomáhá při problémech s prostatou, snižuje vysoký krevní tlak, doplňuje nedostatek energie a vitality, pomáhá při revmatické artritidě, řeší problémy s ledvinami, zbavuje potíží v období menopauzy, utlumuje zánět střev a močových cest, napomáhá léčení kožních problémů, pomáhá při cukrovce typu 2 a mnoho dalších.
Tento olej by neměl chybět doma opravdu nikomu!
Důležité je správné skladování. Koupit by jste jej měli v tmavé lahvičce a skladovat je v chaldu a temnu. Mám jej v lednici.

🌱MANDLOVÝ OLEJ – už jednou jsem o něm psala, naprosto mě nadchl!
Pomáhá v boji s vysokým cholesterolem a zmírnňuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Obsahuje silné antioxidanty a je protizánětlivý. Má příznivé účinky při překyselení organismu, doporučuje se užívat při onemocnění střev a žlučníku, podporuje regeneraci buněk, upravuje tlak, pomáhá při svalových křečích, podporuje činnost mozku a mnoho dalšího. Je ideální pro těhotné ženy, protože prospívá plodu.
💚Mandlový olej je bohatý na řadu vitamínů a minerálů. Konkrétně obsahuje vitamín A, E, F a z minerálů třeba draslík, vápník, či hořčík. Má regenerační a protizánětlivé účinky a je velmi oblíben zvláště v péči o pleť. Proto jsem si ho zamilovala já. Mandlový olej se používá na zklidnění kůže a k ošetření drobných poranění. V čínské medicíně a ajurvédě je to běžný nástroj k léčení ekzémů a lupénky.
Kromě vitamínu A obsahuje taky koncentrované množství vitamínu E, a díky tomu léčí kůži popálenou sluncem, stárnoucí pokožku a dokáže zjemnit vzezření jizev.
Svým složením je podobný lidské pokožce, proto je v péči o ni velmi oblíbený. Zlepšuje zejména stav suché a citlivé pleti, ale taky dokáže zmírnit akné, díky obsahu vitamínu A a jeho antibakteriálním složkám. Používám jej místo krému na obličej.

🌱OLEJ Z OSTROPESTŘCE MARIÁNSKÉHO- obsahuje škálu vitamínů rozpustných v tucích, tedy vitaminy A, D, E a F. Vitamín F je vlastně tvořen třemi nenasycenými mastnými kyselinami, přičemž v tomto oleji je zastoupena zejména kyselina linolová, v menších množstvích i linolenová a olejová. Tento vitamín má pozitivní účinek na zdraví srdce a napomáhá spalování nasycených tuků. Olej nezaostává ani v obsahu stopových prvků, je bohatý na zinek, selen, měď a jód.
💚Ostropestřec mariánský se užívá k léčení již od antického Řecka a Říma. Jeho účinnost z největší části vychází z komplexu tří složek známých pod souhrnným názvem silymarin. Mezi léčivé účinky této rostliny patří schopnost posilovat játra, jeden z nejdůležitějších orgánů lidského těla. Játra zpracovávají živiny včetně tuků a dalších součástí potravy. Dále neutralizují a detoxikují četné látky: léky, drogy, chemické příměsi potravy a alkohol. Ostropestřec také pomáhá chránit játra řízením spotřeby glutationu, sloučeniny podobné aminokyselinám, která je nezbytná pro detoxikační procesy. Je to tedy účinný obránce limitující množství jedů v těle. Je také mocným antioxidantem. V prevenci poškození buněk vysoce reaktivními molekulami volných radikálů je ještě výkonnější než vitaminy C a E. Podporuje tvorbu nových zdravých jaterních buněk, které postupně nahrazují buňky staré a poškozené. Zmírňuje rovněž celou řadu závažných jaterních onemocnění včetně virových infekcí a cirhózy. Prospívá při nízkém krevním tlaku, tonizuje cévy, má příznivý vliv na onemocnění srdečního systému, pomáhá při migrénách a závratích. Celkově posiluje organismus, léčí různé druhy alergií, jako například kopřivku nebo sennou rýmu, pomáhá při astmatických záchvatech a odstraňuje nevolnost při cestování.

Tak toť nakouknutí na tuhle problematiku trošku hluběji. Doufám, že jsem vám pomohla se lépe zorientovat a budete vědět, po čem sáhnout.

 

Žádné komentáře

Vložte komentář