
01 Dub Chilli con carne
CHILLI CON CARNE
(4 porce)
•1 lžíce oleje
•1 velká cibule
•1 čerstvá červená paprika
•2 stroužky česneku
•1 vrchovatá lžíce pálivého chilli (nebo 1 lžičku, pokud chcete jemnější pokrm)
•1 lžíce mleté sladké papriky
•1 lžíce římského kmínu
•500 g mletého hovězího masa s obsahem tuku do 15%
•300 ml hovězího nebo kuřecího vývaru (lze nahradit vodou)
•400 g konzervovaných rajčat
•½ lžíce sušené majoránky
•2 lžičky rajčatového protlaku
•400 g sterilovaných červených fazolí
•sůl a čerstvě mletý pepř
•kostička tmavé čokolády
•lžička medu
Cibuli a papriku nakrájíme na kostičky, česnek na jemno. Na rozpálené pánvi s olejem orestujeme cibuli (cca 5 min), poté přidáme česnek, papriku, chilli, sladkou papriku a kmín. Restujeme dalších 5 minut.
Přidáme maso, pečlivě promícháme a opékáme. Potom přidáme vývar, konzervované rajčata, majoránku, sůl a pepř. Na závěr vmícháme rajčatový protlak a pečlivě vše spojíme. Směs přivedeme k varu, stáhneme plamen na minimum a přikryjeme pokličkou. Vaříme za obasného míchání 20 minut. Nakonec přidáme fazole zbavené vody. Vaříme dalších 10 minut. Potom ochutnáme a dochutíme dle svého gusta. Na úplný závěr vmícháme kostičku čokolády a med. Necháme ještě 10 minut stát a spojit chutě.
Obědová porce je 1/4, podáváme se 40g žitného chleba a na večeři již bez 🙂
Vendula Křižanová
Zvěřejněno: 18:18h, 31 říjnaTohle jídlo zboznuju 🙂 často si ho vařím do práce 🙂
Marcela
Zvěřejněno: 16:32h, 02 listopaduSuper alternativa i na studeno, díky, musím také brzy zase uvařit 🙂