Perníkový dortík

Perníkový dortík

 

🍰VOŇAVÝ PERNÍKOVÝ DORTÍK🍰

 

Korpus:

•220g celozrnné špaldové mouky

•130ml mléka

•4 vejce

•1 kypřící prášek do perníku

•200g jablečného pyré nebo nastrouhané střední jablíčko

•30g vlašských ořechů

•2 lžičky skořice

•půl lžičky sušeného zázvoru

•troška nastrouhaného muškátového oříšku

•stévie/med/březový cukr nebo čekankový sirup (medu, cukru nebo sirupu cca 40g, stévie dle sladivosti)

 

Na krém:

•1 balení ricotty

•1 tvaroh

•sladidlo dle sebe

•kapka vanilky (nemusí být)

 

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. V míse smícháme nejdříve suché ingredience, potom postupně zapracujeme tekuté. Oříšky nalámeme na menší kousky a přidáme. Vznikne tekutější těsto, které vylijeme do formy o průměru 20-24cm (já pekla ve 24).

Pečeme cca 25 minut, pokud jste volili formu menší, nechejte o chvilku déle a ozkoušejte špejlí, zda je již těsto hotové.

Mezitím si vyšleháme ingredience na krém a necháme odpočívat v lednici.

Jakmile je kopus upečený, necháme jej vychladnout. Potom jej potíráme krémem, který si už můžete dozdobit dle chuti.

Můžete zastrouhat kvalitní čokoládou nebo použít ovoce, jaké máte rádi. Nejlépe chutná odleželý přes noc.

 

Vhodné na snídani, svačinku nebo ke kávičce 🙂

Dobrou chuť!

 

Pozn: Na slazení jsem tentokrát použila pouze březový cukr, který mám od Svět plodů: https://www.svetplodu.cz/xylitol-brezovy-cukr-vareni-nevareni/

Žádné komentáře

Vložte komentář