Velikonoční kynutý mazanec

Velikonoční kynutý mazanec

☘️VELIKONOČNÍ MAZANEC☘️

•350g celozrnné špaldové mouky

•2 žloutky (bílky nechat na pomazání)

•lžíce cukru

•80g rozpuštěného másla

•200ml mléka

•lžíce medu/stévie

•kostka droždí

•hrst rozinek

•mandlové lupínky na posypání mazance

•špetka soli

 

V misce rozmícháme 2 lžíce vlažného mléka spolu se lžící cukru, lžící mouky a nadrobeným droždím. Necháme vzejít kvásek (cca 30 minut).

Rozšleháme dva žloutky, přidáme med/stévii, mouku a špetku soli. Poté vmícháme hotový kvásek, rozpuštěné máslo (pozor, ne horké!), rozinky a mléko. Propracováváme tak dlouho, dokud nevznikne vláčné těsto.

Hotové těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě (1-2 hodiny).

Poté přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem, vypracujeme bochánek a potřeme jej rozšlehanými bílky. Nakonec zasypeme plátky mandlí.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.

Žádné komentáře

Vložte komentář