
20 Dub Velikonoční kynutý mazanec
VELIKONOČNÍ MAZANEC
•350g celozrnné špaldové mouky
•2 žloutky (bílky nechat na pomazání)
•lžíce cukru
•80g rozpuštěného másla
•200ml mléka
•lžíce medu/stévie
•kostka droždí
•hrst rozinek
•mandlové lupínky na posypání mazance
•špetka soli
V misce rozmícháme 2 lžíce vlažného mléka spolu se lžící cukru, lžící mouky a nadrobeným droždím. Necháme vzejít kvásek (cca 30 minut).
Rozšleháme dva žloutky, přidáme med/stévii, mouku a špetku soli. Poté vmícháme hotový kvásek, rozpuštěné máslo (pozor, ne horké!), rozinky a mléko. Propracováváme tak dlouho, dokud nevznikne vláčné těsto.
Hotové těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě (1-2 hodiny).
Poté přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem, vypracujeme bochánek a potřeme jej rozšlehanými bílky. Nakonec zasypeme plátky mandlí.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45 minut.
Žádné komentáře