Chia chleba

Chia chleba

 

🍞CHIA CHLEBA🍞

.

Na recept na tento chlebík jsem narazila při prohlížení FB. Sleduji Alishaeasycooking a jakmile na mě vykoukl, bylo jasný, že jej musím zkusit! Už proto, že jsem dlouho chleba nepekla a Alisha slibovala, že ho zvládne každý! 🙂

Takže recept ozkoušený, chleba výborný a proto jdu doporučit. Pojďte se do něj pustit i vy, beze strachu!

 

  • 500 g hladké pšeničné celozrnné mouky
  • 450 ml vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lzička soli
  • 5 lžic chia semínek

 

Nejprve si uděláme tak zvanou „záparu“. Což znamená, že si chia semínka zalijeme vlažnou vodou a necháme je cca 15minut „nacucat“ vodu. Nelekejte se, protože chia semínka nasáknou vodu a vznikne gelovitá směs – díky tomu se dává do chleba více vody.

Smícháme všechny suché ingredience: mouka, sůl, kmín, droždí. (Hodně pekařů a pekařinek je naučeno mouku prosívat, ale při pečení chleba není potřeba). 

Do suché chlebové směsi nalijeme záparu z chia semínek a začneme postupně zapracovávat. Nedělejte na pomoučeném válu, ale rouvnou v míse, ve které necháte těsto kynout. Těsto bude dost tekuté a lepkavé díky vyšší hydrataci, ale to nevadí.

Připravené těsto, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě minimálně 60minut kynout (já se musím přiznat, že ho většinou dávám pod peřinu a díky té vlažné vodě si vytvoří vlastní teploučko.) Pokud víte, že nebudete mít čas chlebík za tu 1-2 hodiny péct, tak dejte těsto do plastové krabičky s víkem, aby se „nevysušilo“. Takhle nachystané těsto vám vydrží až 12 hodin. (Nakynuté těsto zvětší svůj objem 1-2x).

Nyní těsto vyklopíme na navlhčené prkýnko a budeme tzv. „překládat“ (aby se vám těsto nelepilo na prsty, tak si nachystejte i sklenku s vodou a v ní si prsty namáčejte). Toto překládání neboli uchopení kousku těsta mezi prsty, vytažení cca 10cm a vtlačení do středu uděláme cca 10x. Poté těsto otočíme, aby místo kam jsme těsto vtlačovali bylo dole, potřeme trošku vodou a dáme bokem – nechat dokynout na cca 30 minut než se nám nahřeje hrnec/forma a trouba na 250°. Jak jsem již říkala, tak těsto je více hydratované, takže nebude držet tvar, ale to nevadí. Čím vyšší hydratace tím je chleba vevnitř po upečení vláčnější.

Vyndáme nahřáty/nažhavený hrnec/formu z trouby a rychle do něj přendáme chleba (na přendávání chleba si navlhčete ruce, ať se vám chleba nelepí), můžeme posypat ještě chia semínky, zavřeme pokličkou nebo v našem případě přikryjeme alobalem a pečeme na 250°C 20 minut a dalších 20 minut bez pokličky na 200°C.

Že je chleba upečený poznáte poklepáním (při poklepání by měl chleba znít „dutě“). Ještě za tepla chleba vyklopíme z hrnce/formy a necháme vychladnout při pokojové teplotě na mřížce, aby zespodu proudil vzduch a nezapařil se.

 

 

Link na origoš recept i s fotami zde: http://alishaeasycooking.com/chia-chleba/?fbclid=IwAR1xllttAcK_Tt-Jkhch89d5-BcIYAuUyd6tyHUEt-Gj9frMG9zP2fTCtG8

 

Tak ať chutná! 🙂

No Comments

Post A Comment