20 Čvn Žemlovka
ŽEMLOVKA (2 porce)
•300g červených oloupaných a nastrouhaných jablek
•velká lžíce skořice
•250g odtučněného tvarohu
•1 vejce
•100ml polotučného/rostlinného mléka
•20g vanilkového pudinkového prášku
•lžíce medu
•4ks (100g) celozrnného toastového chleba
•20g oříšků dle chuti
•hrst rozinek
K servírování na 1 porci- lžička medu nebo čekankový sirup.
Jablíčka oloupeme a nastrouháme na hrubo, přidáme skořici a nasekané oříšky dle chuti (doporučuji vlašské).
V další míse smícháme tvaroh, žloutek, pudink, mléko a med nebo sladidlo dle sebe. Z bílku vyšleháme sníh.
Vezmeme si menší pekáček/formu o velikosti, aby 2 plátky chleba pokryly celé dno. Pokud nemáte takto malý pekáček, doporučuji si ingredience zdvojnásobit a udělat porce 4.
Polovinu toastového chleba lehce namočíme v mléce a poklademe jím dno. Na tuto vrstvu dáme polovinu jablek, polovinu rozinek a polovinu tvarohové směsi.
Poté příjde zbytek toastů máčených v mléce, jablka, rozinky a tvarohová směs. Na vršek vyšlehaný sníh z bílku. Pečeme na 170 stupňů cca 30 minut.
Vaše obědová porce je polovina z celku.
Před podáváním si svoji porci doslaďte lžičkou medu nebo čekankovým sirupem.
Olga Stránská
Zvěřejněno: 13:19h, 08 lednaZkoušela jsem dneska k obědu.Žemlovka je vynikající.Lepší jsem nejedla.I manžel chválil.
Marcela
Zvěřejněno: 18:12h, 10 lednaOlinko, to mě těší MOC! A že prošla tahle zdravá verze i u chlapa svědčí o tom, jak skvěle jsi ji ukuchtila! 🙂