05 Říj Thajské kari
THAJSKÉ KARI (4 porce)
•300g basmati rýže
•400g krůtích prsou
•plechovka kokosového mléka light
•500ml zeleninového/kuřecího vývaru
•4cm zázvoru
•2 lžíce červené kari pasty (kdo nemá rád příliš pálivé, množství sníží)
•2 lžíce třtinového cukru
•2 lžíce rybí omáčky
•2 lžíce oleje
•šťáva z půlky limety
•stonek citronové trávy
•thajská bazalka, koriandr (pokud neseženete, lze vypustit – ale je to škoda :))
•mrkev, paprika, cuketa, žampiony (lze dát zeleninu, kterou máte rádi)
Zázvor nakrájíme na malé kostičky, zeleninu nakrájíme na větší kousky, citronovou trávu oloupeme, necháme v celku.
Krůtí maso krájíme zvrchu na tenké plátky.
Ideální na přípravu je wok pánev nebo jiná hluboká s vyšším okrajem. Rozpálíme pánev a na ni nalijeme olej. Poté přidáme nasekaný zázvor a kari pastu. Minutu spolu zasmažíme. Přidáme krůtí maso, lehce zarestujeme, aby se zatáhlo a spojilo s pastou. Zalijeme vývarem, kokosovým mlékem, přidáme rybí omáčku, třtinový cukr, citronovou trávu, šťávu z limety a společně provaříme po dobu cca 3-4 minut. Na závěr přidáme zeleninu, kterou vaříme s omáčkou pouze chvilku, aby zůstala křupavá. Postačí pár minut. Na poslední 2 minuty přidáme nasekanou bazalku a koriandr a vytáhneme stonky cironové trávy. Ochutnáme. Pokud chceme více slanou chuť, přidáme rybí omáčku. Pokud preferujeme chuť sladší, lehce dosladíme třtinovým cukrem. Kyselost zajistí více šťávy z limety.
Podáváme s basmati rýží, dozdobené lístkem bazalky.
Přejeme vám dobrou chuť!
M+L 🙂
Žádné komentáře