Thajské kari

Thajské kari

🌶THAJSKÉ KARI🌶 (4 porce)

 

•300g basmati rýže

•400g krůtích prsou

•plechovka kokosového mléka light

•500ml zeleninového/kuřecího vývaru

•4cm zázvoru

•2 lžíce červené kari pasty (kdo nemá rád příliš pálivé, množství sníží)

•2 lžíce třtinového cukru

•2 lžíce rybí omáčky

•2 lžíce oleje

•šťáva z půlky limety

•stonek citronové trávy

•thajská bazalka, koriandr (pokud neseženete, lze vypustit – ale je to škoda :))

•mrkev, paprika, cuketa, žampiony (lze dát zeleninu, kterou máte rádi)

 

Zázvor nakrájíme na malé kostičky, zeleninu nakrájíme na větší kousky, citronovou trávu oloupeme, necháme v celku.

Krůtí maso krájíme zvrchu na tenké plátky.

Ideální na přípravu je wok pánev nebo jiná hluboká s vyšším okrajem. Rozpálíme pánev a na ni nalijeme olej. Poté přidáme nasekaný zázvor a kari pastu. Minutu spolu zasmažíme. Přidáme krůtí maso, lehce zarestujeme, aby se zatáhlo a spojilo s pastou. Zalijeme vývarem, kokosovým mlékem, přidáme rybí omáčku, třtinový cukr, citronovou trávu, šťávu z limety a společně provaříme po dobu cca 3-4 minut. Na závěr přidáme zeleninu, kterou vaříme s omáčkou pouze chvilku, aby zůstala křupavá. Postačí pár minut. Na poslední 2 minuty přidáme nasekanou bazalku a koriandr a vytáhneme stonky cironové trávy. Ochutnáme. Pokud chceme více slanou chuť, přidáme rybí omáčku. Pokud preferujeme chuť sladší, lehce dosladíme třtinovým cukrem. Kyselost zajistí více šťávy z limety.

 

Podáváme s basmati rýží, dozdobené lístkem bazalky.

 

Přejeme vám dobrou chuť!

M+L 🙂

 

Žádné komentáře

Vložte komentář