
21 Dub Řecká gemista tis Mamas
GEMISTA TIS MAMAS
Neboli plněná zelenina, jeden z mých nejoblíbenějších tradičních řeckých receptů! Vždy se toho udělá velký plech a jí se i druhý den na studeno.
Na jednu porci můžete počítat 2 kusy zeleniny. Plní se papriky, rajčata, lilek i cuketa. Naplňte si to, co máte rádi! 🙂
Na 4-5 porcí:
•10ks zeleniny
•200g rýže
•500g hovězího mletého masa s nízkým obsahem tuku
•1 středně velká cibule
•velká hrst čerstvých bylinek (petrželka nebo jiné)
•sůl, pepř
Papriky/rajčata/lilek/cuketu omyjeme a odkrojíme jim vršky se stopkami/lilek a cuketu rozřízneme podélně a vydlabeme. Rajčata vydlabeme, papriky zbavíme semen, vnitřky zeleniny osolíme a opepříme.
Na pánvi na troše oleje zpěňíme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek, přidáme mleté maso, za 5 minut rýži, nasekané byliny, sůl, pepř, zalijeme passatou a přivedeme k varu.
Rýžovou směsí plníme vydlabanou zeleninu. Poté přiklopíme odříznutými vršky a naskládáme na plech nebo do pekáče. Pokud Vám nějáká směs zbyla, poklaďte ji na plech. Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut, dokud rýže nezměkne.
Vršky paprik budou mít barvu do černa, ničeho se nelekejte, je to normální a vršky nejezte 🙂
Přeji dobrou chuť!
Žádné komentáře