Keftedes – řecké masové koule

Keftedes – řecké masové koule

🧆KEFTEDES🧆 (5 porcí)

 

Tradiční řecké jídlo, které se těší veliké oblibě. Originálně se koule smaží v hluboké pánvi, my je ale připravujeme pečené v troubě, kdy ušetříme spousty kalorií a na chuti jim to určitě neubere.

V létě je skvělé napíchat je na grilovací jehlu a opéct ze všech stran.

Recept pro vás sepsala moje řecká Maminka Sotiria.

 

Na 5 porcí:

•500g mletého hovězího masa

•4 plátky celozrnného toastového chleba (lze použít i klasickou veku)

•50ml mléka

•1 vejce

•hrst nasekané čerstvé petržele

•hrst nasekané čerstvé máty

•3 stroužky česneku

•1 střední cibule

•špetka skořice

•lžička oregana

•sůl, pepř

 

Chléb nakrájíme na malé kousky a zalejeme mlékem. Poté mléko z chleba vymačkáme.

Mleté maso dáme do hluboké mísy, přidáme nasekanou cibulku, chléb, rozmělněný česnek, vejce, petržel, mátu, oregáno, skořici, pepř a sůl.

Důkladně promícháme a tvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu.

Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů vyskládané na pečící papír cca 30 minut. Po vytáhnutí z trouby doporučujeme lehce „posolit“ sušeným oreganem.

 

Podávat můžete s pečivem, pitou, pečenými bramborami nebo jen se salátkem.

 

 

 

 

 

 

Žádné komentáře

Vložte komentář