
01 Úno Hovězí vývar
HOVĚZÍ VÝVAR S CELESTÝNSKÝMI NUDLEMI
(4 porce)
Na vývar:
•400g libovějšího hovězího masa na polévku
•200g hovězích kostí
•1 cibule
•kousek pórku
•1/4 středního celeru
•2 malé mrkve
•1 větší petržel
•cca 2l vody
•5 kuliček pepře
•2 bobkové listy
•3 kuličky nového koření
• libeček (kupuji v zimě sušený)
• sůl, pepř
Na celestýnskí nudle:
•2 vejce
•75g celozrnné špaldové mouky
•120-150ml mléka
•10g čerstvé nasekané pažitky
•sůl, pepř
Pokud chceme dosáhnout opravdu silné chuti, doporučuji jako první zapéct maso a kosti na 200 stupňů v troubě. Postačí cca 20-30 minut. Maso se hezky zatáhne a polévka má potom výraznější chuť.
Maso a kosti vložíme do hrnce spolu s pepřem, novým kořením a bobkovými listy. Vaříme cca hodinu. Během vaření sbíráme z vršku pěnu. Poté přidáme oloupanou cibuli v celku, pórek, mrkev, petržel, celer a vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca další 1 hodinu-1,5 hodiny. Pokud je potřeba, dolijeme vodu. Potom polévku scedíme. Kosti obereme, maso natrháme, mrkev, celer, pórek a petržel nakrájíme na kousky, jak máme rádi. K vývaru přidáme nakrájené a obrané maso, zeleninu, dochutíme solí, pepřem a libečkem. V hrnci necháme chutě ještě 4 minut spojit. Mezitím jdeme na celestýnské nudle.
V míse vyšleháme vejce, mouku a mléko, přidáme pažitku, sůl a pepř.
Z těsta tvoříme palačinky, které opékáme na nepřilnavé pánvi z obou stran. Upečené palačinky zarolujeme a krájíme na proužky.
Servírujeme s celestýnskými nudlemi, zasypané pažitkou.
Přeji dobrou chuť 🙂
Petra
Zvěřejněno: 03:38h, 16 srpnaKolik litrů vody (cca) použít na tolik masa prosim? 🙂
Marcela
Zvěřejněno: 12:13h, 18 srpnaDobrý den Peti, 2 litry ideálně 🙂