03 Kvě Domácí hamburger
KUŘECÍ HAMBURGER (4 porce)
Na burger:
•400g kuřecího mletého masa
•1 vejce
•lžíce jemných ovesných vloček
•šťáva z půlky citrónu
•kůra z půlky citrónu
•lžička hořčice
•čerstve mletý pepř, troška soli
•menší hrst nasekané pažitky (nebo jiných bylinek) – nemusí být
•lžíce studené vody
V míse vyšleháme vejce, přidáme vločky, bylinky, kůru a šťávu z citrónu, hořčici, lžíci studené vody, mleté maso, sůl a pepř.
Ze směsi tvarujeme 4 stejně velké placky, které dáme na plech vystlaný pečícím papírem. Zatím péct nedávejte, to uděláte až spolu s bulkami.
Na bulky:
•300g bílého jogurtu
•300-350g celozrnné mouky (dala jsem špaldovou, ale rozumí si i půl na půl s žitnou)
•2 lžičky prášku do pečiva
• 1 lžíce oleje
•sůl
•bylinky a semínka dle chuti (nemusí být, ale dodají skvělou chuť navíc).
V misce smícháme olej a jogurt do hladké konzistence. Přidáme mouku a prášek do pečiva, sůl, bylinky, semínka. Vypracujeme lehce lepivé těsto. Z těsta vytvarujeme 4 podobně velké bulky. Vršek bulek rozřízneme do kříže cca 2mm hluboko a potřeme rozkvedlaným vajíčkem (tento krok můžete udělat ještě před burgery a zbytek vejce použít potom do nich).
Bulky poklademe na plech a pečeme spolu s masem v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 35-45 minut.
Na dip:
•lžíce hustého bílého jogurtu (Skyr/Milko…)
•lžička hořčice
•troška citronové šťávy
•kapka kvalitního olivového oleje
•sekané bylinky
•sůl, pepř
Na plnění burgerů:
•polníček/rukola/směs salátů
•plátky rajčat
•plátkový sýr se sníženým obsahem tuku
No a potom už si hrajete. Bulku rozříznout (nebojte se to udělat za tepla), potřít dipem, dát maso, rajče, salát, přiklopit a pak už jenom poslouchat, jak úžasné jídlo jste vytvořili 🙂
Lucie Szwanczarová
Zvěřejněno: 09:13h, 16 lednaMňamka 😋😉