SVĚT PLODŮ – MOJE OBLÍBENÉ PRODUKTY

SVĚT PLODŮ – MOJE OBLÍBENÉ PRODUKTY

…ANEB CO MI DOMA NECHYBÍ A JAKÉ K TOMU MÁM DŮVODY…

CHIA SEMÍNKA – jsou zdrojem celé řady vitaminů a minerálů. Obsahují omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Dále obsahují 21% kompletní protein a jsou silným antioxidantě (3x více než stejná porce borůvek)!
Pomáhají udržovat rovnováhu hladiny cukru v krvi, pomáhají při hubnutí, předcházet divertikulitidě (zánět střeva), zlepšovat a chránit kardiovaskulární zdraví, zvyšují energii a vytrvalost, pomáhají předcházet poškození volnými radikály, zlepšují funkci trávicího systému a zlepšují mentální funkce.
✔️Užívám sypané do kaší, jogurtu, dle je použít dom pečení, ráda z nich dělám chia pudink 🍮

LNĚNÉ SEMÍNKO – nezapomeňte před použitím pomlít nebo namočit, aby jste uvolnili všechny jeho prospěsné látky!
Lněné semínko má vysoký obsah vitamínů skupiny B a E.
Je skvělým zdrojem minerálů, jako je vápník, hořčík, železo, mangan, fosfor, draslík, selen nebo zinek.
Třetinu semínka tvoří omega-3 mastné kyseliny, což je také hlavním důvodem zařadit jej do jídelníčku, pokud nejíte ryby! Mají vysoký obsah vlákniny a proteinů. Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi a mozkovou i srdeční činnost. Vysoký obsah vlákniny prospívá našemu zažívání a oxidanty zase zbavují tělo škodlivin. Látka nazývající se lignin (druh vlákniny) obecně pomáhá organismu bojovat proti cukrovce nebo problémům s ledvinami. Důležitý je také protizánětlivý účinek lnu.
✔️Používám do kaší, pomazánek, předem namočené lněné semínko je skvělé použít do pečiva, jogurtu nebo perfektně sluší salátům 🥖

KAKOVÉ BOBY – tady bych chtěla vyzdvihnout hlavně perfektní lehce nahořklou chuť!
Pro své zdravotní benefity se řadí mezi superpotraviny.
Kakaové boby jsou na příklad dobrým zdrojem hořčíku, který podporuje nervovou soustavu, síry, která zlepšuje vzhled kůže a vlasů, železa (to by měli doplňovat hlavně sportovci a ženy) a manganu, nezbytného pro krvetvorbu, chromu, který reguluje metabolismus cukrů, zinku podporujícího imunitní systém a mědi. Díky vysokému obsahu antioxidantů má kakao jednu z nejvyšších ORAC hodnot.
Boby obsahují tuky, především kyselinu stearovou, nasycený tuk, který neovlivňuje hladinu cholesterolu. Kakao obsahuje také vysoké množství ochranných antioxidantů, které ve mají schopnost snižovat vysoký krevní tlaku a podporují imunitní systém. Kakaové boby jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum, a to díky obsahu dopaminu a serotoninu, které příznivě ovlivňují duševní zdraví i náladu.
✔️Užívám na dozdobení moučníků, musli misek nebo sypu jen tak do pusy 🙈

GOJI – další ze superpotravin, které by vám doma opravdu neměly chybět! Řadí se mezi ně po právu, protože kromě hromady vitaminů obsahují 21 minerálních látek! A to je už slušná nálož!
Mají spoustu zdravotních benefitů, které např. zahrnují kontrolu diabetu, snížení hladiny cholesterolu, působení proti volným radikálům, podporu kardiovaskulárního systému, podpora prevence rakoviny, ochranu mozkových buněk, ochranu jater a ochranu kůže před UV zářením. Pomáhá také při zlepšování zraku (lutein a zeaxantin), celkové pohody a posílení imunitního systému. Působí pozitivně na pleť, vlasy a nehty.
✔️Používám do musli misek, kaší nebo dělám směs na zobání spolu s ořechy. Lze použít i na pečení, zaměňuji za rozinky🥧

PINIOVÉ, PEKANOVÉ, MAKADAMOVÉ OŘECHY A MIX JINÝCH – že jsou ořechy zdrojem omega mastných kyselin asi není potřeba zmiňovat. Užijte si jejich chuť, použít je můžete téměř všude. Jen mějte na paměti, že mají díky vysokému obsahu tuků (přes 50%) také vysokou kalorickou hodnotu, proto by jste je neměli jíst po hrstech. Moje denní dávka oříšků se pohybuje kolem 20-30g. A nejraději je zobu za syrova! 🐿

MORUŠE – zamilovala jsem si ji pro její jemně sladkou chuť!
Působí antibakteriálně a močopudně. Pomáhá našemu tělu zbavovat se hlenů, zmírňuje kašel, bolesti v krku a snižuje horečky. Čínská medicína používá moruši také při léčbě vysokého tlaku a zánětů žaludku. Navíc je velmi prospěšná při cukrovce – obsahuje moranolin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů.
V neposlední řadě můžete moruši využít i při zácpě, protože plody mají mírně projímavý účinek. Pokud budete moruši jíst pravidelně, udržíte si zdravou hladinu červených krvinek. Pomáhá při chudokrevnosti a prevenci cévních onemocnění.
✔️Používám opět k dozdobení moučníků, musli misek, do jogurtu.. 🥣

BORŮVKY – no tak tenhle dar od naší přírody, ten teda je! 😍 Česká superpotravina, na kterou bychom měli být hrdí!
Borůvky mají největší antioxidační schopnost ze všech běžně dostupných druhů ovoce a zeleniny. Nejvíce zastoupeným antioxidantem v borůvkách jsou látky ze skupiny flavonoidů.
Několik studií dokazuje, že borůvky pomáhají chránit DNA před poškozením oxidačním stresem, který je jedním z hlavních faktorů podílejícím se na stárnutí organizmu a na vzniku rakoviny. Pravidelná konzumace borůvek pomáhá snižovat krevní tlak a chrání před onemocnením srdce a cév.
Obsahují velice nízké množství cukru, proto jsou skvělé do redukční diety, na talíři si jich užijete krásnou porci! Mají antidiabetické účinky, pomáhají zvyšovat citlivost buněk na inzulín a snižovat koncentraci glukózy v krvi.
✔️sluší naprosto všemu sladkému 🍰

BEZLEPKOVÉ OVESNÉ VLOČKY – oves je považován za jednu z nejzdravějších obilovin, ale především je výtečnou potravinou pro diabetiky, protože trávení a vstřebávání ovesného škrobu probíhá pomalu pro vyšší obsah rozpustné vlákniny. Energie ze sacharidů se uvolňuje pozvolna, rovnoměrně a nenutí slinivku ke skokovému vyloučení inzulínu. Proto jsou skvělé i pro diabetiky! Nabízejí širokou škálu minerálních látek!
Velmi často se zařazují do jídelníčku ve snaze zhubnout. Kromě lepšího zažívání, vyprazdňování a detoxikace mají totiž ještě další skvělou vlastnost: schopnost absorbovat vodu a navozovat pocit plnosti po dlouhou dobu.
To má na svědomí vláknina betaglukan – částečně se rozpouští ve vodě a ve střevech pak vytváří hustý gel, který snižuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi, podporuje růst správných bakterií v trávicím traktu a navozuje pocit plnosti. Po vydatné ovesné kaši proto nebudete mít hlad hodně dlouhou dobu.
Zlepšují kvalitu pleti, vlasů a nehtů, proto jsou velmi populární i v kosmetickém užití. Tyto vločky jsou navíc bezlepkové, což je příjemná změna nebo skvělá varianta pro ty, co mají intoleranci na lepek.
✔️používám snad všude – kaše, rozemleté na mouku na pečení, dělám z nich drobenku na buchty, slané i sladké knedlíky, sušenky… 🍪

SUŠENÁ RAJČATA – blahodárnou látkou, kterou v sušených rajčatech můžeme najít, je lykopen. Jedná se o velmi dobrý antioxidant, který v organismu mimo jiné působí jako prevence proti vzniku rakoviny. Zvláště účinný by měl být podle různých výzkumů proti rakovině trávicí soustavy a prostaty. Pomáhá také chránit kůži před škodlivými vlivy UV záření. Sušená rajčata mají mírně močopudné působení a pokud nejsou přesolená, tak působí blahodárně na tlak a oběhovou soustavu obecně. Z dalších zdraví prospěšných látek, které v sušených rajčatech najdeme, za zmínku stojí různé karotenoidy a vitamíny C, B, E, K. Také obsahují větší množství draslíku a trochu železa, vápníku a hořčíku.
✔️Miluji do hlavních jídel pro zpestření chuti, skvělá jsou také do toastů a salátů 🥗

SUŠENÉ BANÁNY – měkké a vláčné, budete je milovat! Skvělá svačinka na aktivně strávený čas nebo přímo před sportem pro rychlé doplnění energie.
Banány obsahují významné množství draslíku, dále pak hořčík, vápník, menší množství železa, fosforu a zinku. Z vitamínů jsou přítomny zejména vitamíny řady B, provitamín A a malé množství vitamínu C.
Vzhledem k značnému množství draslíku a malému množství sodíku jsou banány ovocem „tlakařů“. Na vysoký krevní tlak a s ním související onemocnění srdce působí preventivně i léčebně.
Banán je osvědčené přírodní antacitum mírnící pálení žáhy.
✔️používám jako svačinku před tréninkem nebo jako zpestření snídaňových kaší.

Tak šup objednávat, důvodů jsem vám sepsala požehnaně! 😁🛒

Využijte slevy -10% na váš nákup!

Objednávejte zde: https://www.svetplodu.cz/?utm_source=fitsmarcelou
A mysleli jsme i na nákup ze Slovenska! Odkaz zde: https://www.svetplodu.sk/?utm_source=fitsmarcelou

Pro získání slevy stačí zadat při nákupu slevový kód FITSMARCELOU10.

Žádné komentáře

Vložte komentář