Benefity chia semínek

Benefity chia semínek

Chia semínka  mají vysoký obsah vlákniny a značný obsah bílkovin. Najdete v nich vápník, železo, mangan, fosfor, zinek a ani vitamíny Chia semínka nešetří – obsahují vitamíny řady B, dále E, A a C!

Dále mají velké množství nenasycených mastných omega 3 kyselin. Ty jsou pro tvé tělo skvělým antioxidantem, také mají protizánětlivý i protirevmatický účinek, paráda je, že dokonce zlepšují paměť a koncentraci, mají pozitivní dopad na  srdce, cévy, nervy a imunitu, a v neposlední řadě snižují hladinu LDL cholesterolu.

Pozitivní účinky chia semínek:

✅chia semínka na sebe dokáží navázat velké množství vody – díky této vlastnosti se z nich stává po namočení jemný gel, který semínka vytvoří.  Takto nasáté vodou se dostanou až do střev, kde nás mohou rychle a efektivně hydratovat. Hodí se to zejména při vytrvalostním sportu.

✅zpomalují proces trávení – tato výhoda je vhodná např. pro diabetiky, protože zpomalení trávení polysacharidů ovlivní hladinu cukru v krvi.

✅udržují pocit sytosti – díky hydrofilní vlastnosti se objem chia semínek několikrát zvětší. Pocit sytosti způsobuje také vysoký obsah vlákniny a  zdravých tuků.

✅Protizánětlivé účinky – ty zajišťují obsažené antioxidanty, kterých je v chia semínkách opravdu hodně.

 

Já osobně z nich ráda připravuji pudink, zdobím kaše nebo zapékám do zdravých receptů 🙂

 

 

Žádné komentáře

Vložte komentář